Tejautomata.com
2020, 04. 05.
Tejautomaták
 

Milyen a jó tejautomata? Erre a kérdésre keressük a választ.

  • Egyszerű a használata
  • Jól és könnyen tisztítható
  • Non-stop üzemel

A tejautomata lehetővé teszi a tej önkiszolgáló módon történő értékesítését, akár a nap 24 órájában. Az automata kezelése és üzemeltetése a felhasználóbarát kialakításának köszönhetően a lehető legegyszerűbb. A minimális karbantartásigény és az alacsony üzemeltetési költségek gyors megtérülést eredményeznek.

A tejautomaták népszerűsége magával hozta azonban a gyenge minőségű szállítók próbálkozását is, sok bosszúságot okozva a tulajdonosoknak, üzemeltetőknek. A régi mondás itt is beigazolódik: "a beszerzéskori alacsony ár miatt érzett pillanatnyi örömöt elhomályosítja az üzemeltetés közbeni folyamatos bosszúság".

Szeretnénk segíteni a leendő tejautomata-tulajdonosoknak: Mire érdemes figyelni tejautomata beszerzésekor? Adunk néhány szempontot, melyet érdemes mérlegelni, mielőtt belevágnak egy beruházásba.

 

1/   Tejmennyiség

 

Mennyi tejet terveznek értékesíteni naponta? (most és a jövőben) Ehhez érdemes méretezni a tejautomata tartályát, feltételezve a napi egyszeri feltöltést. Jelentős beruházási költség megtakarítható azonban, ha megelégszenek kisebb tejautomatával, melynek a tartályát napközben cserélni kell (NEM feltölteni, hanem teli tartályra cserélni, a tej minőségének megőrzése érdekében). Ez akkor kivitelezhető, ha van kezelő a közelben, aki a cserét el tudja végezni.

 


2/   Tejautomata-mennyiség

 

Hány tejautomatát szándékoznak működtetni? Csak egyet? Akkor választhatnak egy egyszerűbb kivitelű, gazdaságos készüléket. Ha viszont többet, akkor érdemes részleteiben átgondolni a napi munkamenetet, a feltöltés és egyéb munkák folyamatát. ...és ami a legkritikusabb, a napi tisztítás menetét és a tisztítás minőségének garantálását.

Több automata esetén feltétlenül javasolt a mosóautomatával szerelt rendszer működtetése, és a tejautmatákhoz tartalék-tartályok beszerzése, ezáltal a munkamenet felgyorsítása és a maximális higiénia biztosítása.

 


3/   Tej napi logisztikája

 

Hogyan lehet a tejautomatával a napi feltöltés-tejszállítás-tisztítás-leürítés-visszaszállítás funkciókat ellátni? 
A tej egy érzékeny, élő anyag. Hűtve kell tartani, kerülve a levegővel való érintkezését, a fertőződés elkerülése érdekében. Az tehát a jó rendszer, mely esetén a tejautomata tartály egyben a szállítótartály is, így nem szükséges a tejet többször áttölteni. Több tejautomata üzemeltetése esetén a tejházban elhelyezett speciális mosóautomata működtetése javasolt, mely biztosítja a tejtartályok és a teljes tejkezelő rendszer napi gondos átmosását. NEM csupán a tartály mosását, hanem a teljes tejadagoló rendszer mosását. Ezt olyan tejautomatáknál lehet csak megoldani, melyeknél a tartályra van rászerelve MINDEN tejjel érintkező elem, és azzal együtt mosódik.

A zacskós megoldások rengeteg bosszúságot tudnak okozni: a sok csatlakozó és csővezeték napi tisztítása lehetetlen feladat elé állítja az üzemeltetőt.

 


4/   Tartály

 

Milyen tartályokkal van felszerelve a tejautomata? Optimális esetben saválló acél tartállyal van a tejautomata felszerelve és a tartályra van ráépítve minden tejjel érintkező elem (a tisztíthatóság érdekében). A tartály tömített fedéllel ellátott, mobil egység legyen. A kisebb méretek kézzel mozgatható kivitelben (jellemzően 50 literig), fogantyúval ellátva, az ennél nagyobbak pedig kerekeken gördülő kivitelben tudják a szállíthatóságot szolgálni.

 


5/   Karbantartás - mosás

 

Milyen karbantartást igényel a tejautomata? A napi karbantartás leginkább a mosást jelenti. Fontos átlátni, mennyi idő és energia szükséges ahhoz, hogy a tisztítás megtörténjen. Gyorsan, pontosan, biztosan.

A mosóautomatás rendszerek tudják ezt garantálni (lsd még a 3/ pontban). A speciális szivattyúval ellátott mosóautomata a mosófolyadék nagy sebességével, a tejautomata elemeinek átmozgatásával, a mosószer pontos adagolásával garantálja a teljes higiéniát, kizárva az emberi tényező hibáit.

 


6/   Mennyiségmérés

 

Milyen elven működik a tej mennyiségmérése? Van mozgó elem a tej útjában? Ha igen, akkor arra lehet számítani, hogy a mozgó elem (propeller, turbina, fogaskerék) soha nem fog rendesen kitisztulni, és a frissen betöltött tejet azonnal megfertőzi.

Olyan mérőrendszerrel ellátott tejautomatát érdemes választani, melyben nincs mozgó alkatrész (pl: mágneses elven működő).

 


7/   Csereszabatosság

 

Vajon a tejautomata elemei csereszabatosak más eszközökkel? Sokan tejautomata üzemeltetése mellett mobil tejautomatákat (tejesautókat) is működtetnek. Érdemes olyan rendszert választani, melyben a tejesautó és a tejautomaták elemei egymássa csereszabatosak, a tartály, vezérlés, stb, azonos elemekből áll össze, a mosás is ugyanazon mosóautomatával történhet.

 


8/   Szerelés

 

Meghibásodás esetén hogyan javítható a tejautomata? Minden szállító azt állítja: " a javítása egyszerű", de nézzük a konkrét dolgokat: Olyan rendszert érdemes választani, melynek van vészmegoldása meghibásodás esetére is, vagyis akkor is ki tudja adagolni a tejautomata a tejet, ha hiba történt (pl: valaki megrongálta az érmefogadót). A nyers tej ugyanis nem várhat.

A vezérlőt is nézzük meg: apró elektronikai hiba esetén ne kelljen szerelőt hívni és magas kiszállási díjakat fizetni! Sokkal kedvezőbb, ha a vezérlés külön dobozban helyezkedik el, ami kiemelhető és a szervízbe eljuttatható. A szervíz akár cseredarabot is tud küldeni a javítás idejére.

 


9/   Kezelés

 

Hogyan lehet tejet vásárolni az automatából? Figyelembe kell venni a vásárlók igényeit is.  Az a kedvező, ha nagyon egyszerű az automata kezelése. Ne kelljen a vásárlónak külön tanfolyamot elvégeznie ahhoz, hogy vegyen néhány liter tejet. Legfeljebb 2 nyomógombot kelljen kezelni, és a vásárlás menetét 3 rövid mondatban le lehessen írni.További információ:


Zootechnika Gépgyártó Kft.

2100 Gödöllő, Horgásztó u. 12.

Tel: +3670 367 0147

 

info@zootechnika.hu

 

 

 
canakkale canakkale canakkale truva search