Tejautomata.com
2020, 04. 05.
Pénzt kérnek a tejszektornak

IllusztrációHáromszázmillió euró többletforrást különítene el az EU 2010-es költségvetésén belül az alacsony felvásárlási árak miatt bajba került tejtermelők megsegítésére húsz EU-tagállam, köztük Magyarország.

 

 

 

Erről hétfőn állapodtak meg bécsi egyeztetésükön, ahol azonban sem az Európai Bizottság, sem az EU miniszteri tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Svédország képviselője nem vett részt. A kezdeményezés körül emiatt is sok a kérdőjel – legfőképpen azt nem tudni, egyáltalán megvalósulhat-e.Nem teljesen világos, honnan származna a pénz – válaszolta lapunk érdeklődésére Michael Mann, az ügyben kizárólagos jogszabály-kezdeményezési joggal rendelkező Európai Bizottság szóvivője, aki mindazonáltal megígérte, hogy megvizsgálják a kérdést. Egyúttal azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2010-es közösségi büdzsében már e nélkül is többletforrások állnak a tejesgazdák rendelkezésére. A tavalyi kisebb agrárreform („egészségügyi felülvizsgálat”) keretében ugyanis csökkentették a közvetlen kifizetések mértékét, s az így felszabaduló források egy részét éppen a tejágazatnak adták. Lehetővé tették továbbá, hogy a tagállamok saját hatáskörben dönthessenek a szektorok közötti forrásátcsoportosításról, s vannak a tejtermelőknek is adható pénzek az EU gazdaságélénkítő csomagjában is – emlékeztetett Michael Mann.

Mintha maguk a kezdeményező tagállamok sem tudnák azonban pontosan, honnan is akarják előteremteni ezt a 300 millió eurót. A javaslatot előterjesztő Bruno Le Maire francia agrárminiszter Bécsben arról beszélt, hogy az összeg a tagállamok többletbefizetéséből származna. Éppen ennek az ellenkezőjét állította azonban lapunk kérdésére a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajtóosztálya, amikor arról kérdeztük, mennyi jutna Magyarországra a közös költségvetésbe való pótlólagos befizetési kötelezettségből. Dékány András FVM-szóvivő szerint nincs szó többletbefizetésről, a közösségi költségvetésen belüli átcsoportosításban gondolkodnak.

Eddigi magyar intézkedések

(a tejtermelők megsegítésére)
Előre hozzák október 15-re a tejkvótaalapú kifizetést, ez várhatóan 8,60 Ft/liter
Külön támogatást adnak az SAPS-boríték terhére, ez várhatóan 6-7 Ft/liter
A tejágazat szerkezetátalakításának a támogatására csoportosítják át az uniós gazdaságélénkítő csomagból Magyarországnak jutó 48,34 millió eurót
Állatjóléti támogatásokat adnak a vidékfejlesztési terv keretében

 

(Forrás:Világgazdaság)

 

 
canakkale canakkale canakkale truva search